Miljöträning

Igår tog jag och Ingela med valparna unghundarna upp till berget för att kolla in djurparken. PERFEKT miljöträning med både stojiga barn och en hel massa djur. Sigge var mest intresserad av kaninerna och hönsen (otippat? haha) men tog hela grejen med ro. Att det sprang en massa folk och barn runt honom brydde han sig inte ett färn om!
Träffade en vän och stod och pratade en stund vilket Sigge utan ett knyst accepterade och satte sig som en hösäck vid min sida.
Tycker det är helt okej att han inte lägger sig, så länge han är tyst, lugn och tar situationen med ro.
 
Idag när jag kom hem från första dagen på sommarjobbet (som för övrigt gick bra och var mycket spännande) så tog jag ut hundarna i trädgården för att mysa lite när jag kom hem. Då hade en häst MAGE att gå på SIGGES infartsväg, vilket han högljutt upplyste mig om. Det är först nu de senaste dagarna som jag faktiskt insett att han fortfarande kan skälla, och grov är han också! Är nog något som vi får ta i bakhuvudet framöver så att det inte blir någon vana. Jag gillar inte skälliga hundar :(
Dock var det ju fina snälla Doris som kom och lunkade på vägen. Det är ett halvblod som jag red ett tag för några år sedan och det där med hundar bekommer inte henne alls. Sigge nosade på henne och gav henne en puss, sen var hon inte rolig längre.
DET är något som jag hittills vart väldigt nöjd med hos Sigge - han låser sig inte supermycket. Visst, han har svårt att koncentrera sig med andra hundar men det ska väl några kurser framöver råda bot på tänker jag :)
 
Nu blir det en lugn kväll med en lååång promenad för att rensa skallen!
 
Inge världens snyggaste kort, men detta är alltså Sigges favoritplats, och där spenderar han mesta tiden när han vill mysa :P

En tråkig helg för hundarna

Men en väldigt händelserik helg för mig.
Har under midsommarhelgen jobbat på cirkus. Det var något nytt för mig och en spännande upplevelse.
Trodde att det skulle bli en del djurskötsel då jobbet var ett uppdrag via Svenska Blå Stjärnan, men istället har jag hjälpt barn att få gå på lina, och poppat hur många kilo popcorn som helst! (tänker aldrig mer äta popcorn)
Därför såg jag inte mycket av djuren, mer än när föreställningen gick, och tänker därför låta det vara osagt vad jag tycker om djur på cirkus och hela den diskussionen.
En sak är säker iaf, människorna som jobbar på cirkusen var väldigt härliga och efter enbart tre dagars jobb kändes det allt lite vemodigt att inte få vara med mer haha!
De människor som var ordinarie personal, kanske ska tilläggas. Jag vet inte, jag har så förbannat svårt för lata människor som inte gör vad de blir tillsagda, och som liksom inte har något driv i sig. Flera av de som hoppade in och jobbade via Blå stjärnan var unga människor utan sommarjobb som såg sin chans att fixa "lätta pengar". Visst, att vara cirkuspersonal kanske inte är det bäst betalda jobbet i världen, men har man anmält sig frivilligt och får betalt då SKA man bannemej göra sitt bästa! Dom ska inte behöva säga till flera gånger om samma saker och man ska visa upp sig från en bra sida! Detta särskilt eftersom vi både representerade cirkusen men även Blå stjärnan.
För humörets skull gjorde iaf jag mitt bästa och höll mig borta från "slashasarna", vilket gjorde helgen mycket bättre!
 
En helg på cirkus innebar att hundarna tyckte att jag var den tråkigaste människan i hela världen, men lite träning hann vi allt med. Sigge som tidigare vart så duktig på att prova nya saker har nu fastnat lite och kan bara två saker; "ligg" och "tass" med höger fot. Vänsterfoten existerar inte alls, och inte några andra kroppsdelar heller för den delen :P

Sigge har även talat om för mig att gärden och åkrar som är blöta av regn är det BÄSTA SOM FINNS!
Han springer som en fullständig tok och ser mer ut som en dränkt katt än en hund när han kommer in.
Eftersom det som vanligt ösregnar så ska jag försöka ta ett kort på detta senare idag :)

Nu och då

Måste bara visa hur mycket han har växt på de här månaderna! Han börjar verkligen bli en stor kille, på  alla vis!


Livet på landet

Som ni kan se så har båda hundarna det ganska skönt hos mamma och pappa :)

 

I bakgrunden syns det berg som Sigge älskar så oerhört! Varje dag måste man klättra lite där och äta sönder åtminstone EN vedpinne, annars har ju dagen vart misslyckad!


Stor och liten kille!

Idag vaccinerade Åsa Rocky. Tog med Sigge också, för att väga honom då jag inte hade en susning om vad han väger. Han vägde ungefär som jag gissade - 27,4 kg. Stora killen!
Rocky har jag hållt på strikt diet för att han inte ska bli tjock, så han vägde idag inte mer än 30,1 kg. Tänker öka på maten lite, då jag tyckt han vart lite kantig det sista, vilket då inte var så underligt. Dock är det ju bara bra att han inte är för tung - ju mindre att släpa på över hinder desto bättre :)

Sigge tycker ju som bekant att livet är lattjo vart man än befinner sig, vilket man verkligen såg idag. Veterinären är ju JÄTTEspännande! Han skulle hjälpa henne att hålla Rockys spruta och att vara still var JÄTTEsvårt när det fanns så mycket att titta på.
Rocky däremot.... Han tycker så fruktansvärt illa om Åsa och hon ska helst inte ta i honom. Han blänger och har stenkoll på henne! Bara att lyssna på hans hjärtljud är ju lika med mordförsök tycker han.
Rocky är en fruktansvärt tolerant hund, men veterinären - där går faktiskt gränsen!
Så mycket dumheter som jag tvingats göra med honom iom alla skador genom åren, så länge det är jag som gör dem så går han med på i princip vad som helst!

Hon gjorde en allmän koll på honom också, han är ju trots allt 7 år, och allt såg bra ut. Han har en framtand han slagit i som eventuellt håller på att dö, men om den fortsätter att se ut som den gör nu så kan den sitta kvar. Skönt det, räcker ju faktiskt med en hund med piratglugg! När jag och Sigge tränar så blir vi ibland lite ivriga och det är mer än en gång som jag petat honom i ögat, så snart är piratlooken komplett!

Diskuterade även lite fästing med Åsa. Rocky vågar jag som bekant inte ge något på grund av hans överkänslighet, men Sigge skulle jag egentligen vilja ha något på. Halsband vill jag inte då Rocky skulle utsättas för mycket, men funderar på Frontline. Fördelen är att håller jag med från närkontakt i ett dygn har Sigge ett gott skydd utan att påverka Rocky. Vad har ni andra för erfarenheter? Har fått för mig att även Frontline är jävligt starkt, och någon mer allergisk reaktion på lillkillen vill jag faktiskt inte ha :(
Man blir så nervös när man vart med om skit genom åren haha!

Negativa tankar

Tänk vad mycket det förstör egentligen!

Idag kom jag på mig själv. Satt och läste Maria Hagströms "från valp till stjärna" och hur man kan leka in momentet fritt följ. I boken tas två metoder upp och när jag läste det kom jag på mig själv med att tänka "det där går ju aldrig med Sigge, hur 17 ska jag få honom att hålla fokus mer än 2 mikrosekunder???".
Blev ordentligt sur på mig själv för det är bara skitsnack som inte hjälper någon!

Visst, Sigge HAR ett stundtals väldigt svårt att koncentrera sig och jag anser att han är svårbelönad då han tröttnar väldigt fort på de olika belöningarna. Jämför ju givetvis med Rocky som faktiskt såhär med facit i hand alltid vart väldigt lätt att belöna och få fokus på. MEN, till vilken nytta är det att jag svartmålar Sigge innan vi ens har provat? Det stjälper ju bara!
Mitt andra problem är att jag när det kommer till hundträning är ganska osäker själv. Jag känner mig som bambi på hal is och är väl medveten om att det finns så mycket jag har att lära, och när jag tänker så så blir jag genast fumlig och lite feg.
Så dessa tankar har nu raderats i mitt huvud och jag funderar helt enkelt bara på vilket sätt som skulle passa oss bäst, och att jag är bra på att träna hund och minsann både ska till SM i agility och klass 3 i lydnad och freestyle. Får ju heller inte glömma att han ska få godkänt på jaktprov också! Utan drömmar och visioner kommer man ju ingenstans!

När Rocky fick lära sig fotpositionen började vi näsa mot näsa och att jag gick baklänges. Detta funkade väldigt bra för mig då jag gärna har svårt att sträcka på mig och gå rakt, och får den där kutryggiga stilen som många har för att de måste se vart deras hund är. När jag började med kontakt näsa mot näsa så slapp jag detta, men visst, problemet fick ju ändå bearbetas när vi började svänga upp och gå framåt istället haha!
Annars finns ju metoden att helt enkelt belöna varje ansats till rätt position och jobba framlänges från start.
Fick en annan idé av Yvonne Öster också - att klicka in position med hjälp av burkträning. Det tyckte jag lät väldigt smidigt men frågan är om jag klarar upp det?

Hur lär ni in fotpositionen på era hundar?

Dagens seger!

Duktiga, duktiga, SUPERduktiga Sigge!

Har ända sedan vi åkte hem till Vartofta funderat på när det var fags att stöta på något vilt på promenaden. Idag hände det! En räv stack förbi som ett streck framför oss, ingen av hundarna såg den men Rocky stack efter 30 sekunder på lukten. Sigge ville jättegärna följa med och började springa, MEN när jag sa till honom att vara med mig så vände han! Mitt hjärta tog glädjeskutt och jag har alltså fortfarande bara en hund som vet vad det innebär att jaga :D (jag vet att han bara försökte springa efter Rocky men för mig är det ändå en stor seger :P)
Massor med belöning och sen gick vi helt sonika utan Rocky. Det är det bästa att göra i det läget, han är inte borta länge och kommer efter max en minut och undrar varför vi gick utan honom.

Vi håller även på att träna på att den ene är passiv medan den andre tränar och det går faktiskt riktigt bra! Känner att det är något som är väldigt viktigt för mig då jag hoppas på att iaf Sigge i framtiden kommer kunna vara tyst på tävling. Idag fick båda sätta sig och vänta, och sedan kallade jag in dem en och en. Det var första gången vi gjorde något såpass svårt men båda hundarna klarade det fint!

Vad har man den där bakdelen till?

Det har Sigge frågat mig flera gånger, och det där med att man faktiskt kan vara medveten om sin bakdel och röra på den aktivt har han tyckt varit JÄTTEsvårt!
Men idag hände något..

Vi tog fram den där rackarns pallen, som han innan vägrat förstå att man kan göra något annat med än att hoppa på. Men idag så!
Från att ha fastfrysta bakben slänger han sig nu utan problem runt ett halvt varv, superstolt! Vi provade lite med andra hållet också men det gick visst inte alls lika lätt, så det tar vi nästa gång.

Sigge är riktigt riktigt trevlig att träna med när han håller fokus på rätt ställe. Energin är härlig och det sprutar glädje ur honom. Dock är det väääldigt svårt att koncentrera sig och ibland så tänker han inte utan bara flamsar. Men när han tänker, provar och fokuserar, då njuter jag!

Mingel i plantis

Idag har vi vart inne i Falköping och miljötränat under nationaldagsfirandet.
Sigge skötte sig super och jag var väldigt nöjd med dagen!

Mötte upp kompisen som hade sin löptik med sig, men inte bekom väl det Sigge!
Var mycket folk men han höll sig till mig och varken dreglade ner eller hoppade på någon :P
Satte oss på en parkbänk och kollade på bilar och folk och Sigge satt eller låg lugnt vid min sida hela tiden.

Kan inte vara mer nöjd med dagen och Sigge får betyget Mycket Väl Godkänt!


Tävling i Vadstena

Det var inte våran dag idag. Två disk som jag inte var så nöjd med, men vi lär oss ju vad vi kan och inte kan :)
Slalom är iaf något vi tydligen inte kan längre haha! Det stör mig lite så nu får vi allt friska upp minnet ordentligt på det!
Sedan är det då vårt vanliga problem med att Rocky inte lyfter på benen ordentligt. Jag försöker variera höjden på hindren för att han faktiskt ska tänka efter och inte bara slöhoppa men det går bevisligen sådär.
Kontaktfälten har han det senaste slarvat med, men dom satt iaf idag och det var härligt!

Roligt hade vi i alla fall, och det är spännande att det ändå någonstans finns en tävlingsmänniska i mig som vaknat!
Underbart folk som vanligt och så härligt att träffa så mycket Linköpingsfolk! Jag gillar verkligen våran klubb! Som Hedvig kommenterade igår; man får söka sig till sammanhang med schyssta människor istället, och BK känner jag är en sådan plats!

Sommarlov

Igår redovisade jag mitt kandidatarbete muntligt. Som vanligt minns jag inte vad jag sa, och inte såg jag någon i salen, men jag fick fina beröm efteråt av människor jag verkligen ser upp till vilket gjorde min dag! Alltid roligt när sådana människor tycker att man gör ett bra jobb!

Idag var sista dagen på de muntliga redovisningarna av våra kandidatarbeten, och likaså sista dagen på kandidatprogrammet i biologi. Så nu är tre års högskolestudier avslutade... Känns underligt och ikväll är det lite blandade känslor. Det är flera människor jag kommer sakna, mycket! Även om jag inte umgåtts med dem så flitigt på fritiden så har de ändå ingått i vardagen och förgyllt vardagen.

Något jag inte kommer sakna är dock dessa förbannade grupperingar som man tydligen ALDRIG slipper ifrån. Efter att ha jobbat i 4 år hade jag den naiva tron att man på universitet inte ägnade sig åt sådana dumheter... Ack så galet! Redan efter en kort tid fanns det grupperingar och därefter har det tamejsjutton vart lögn att ändra på det!
Det är nog svårt att komma ifrån grupperingar i livet över huvud taget, och det förstår jag också. Det är när det börjar pratas och folk gång på gång exkluderas i aktiviteter som jag blir irriterad!
Mer än en gång har folk fått reda på i efterhand att "hela klassen" umgåtts i helgen, och det är nog fler än jag som blivit anklagade för att vara tråkiga och torra - men det är inte lätt att vara med när man inte blir tillfrågad!
Så, även på kandidatprogrammets sista dag visade sig detta. Människor pratar öppet om de roliga aktiviteter som ska ske på kvällen mitt framför näsan på de som exkluderas, utan att så mycket som med en stavelse antyda att personerna i fråga är välkomna.
Konstant har vi "umgåtts" i två dagar, men en timme efter avslutad dag idag så kom en halvhjärtad inbjudan till EN person. En inbjudan som de med största sannolikhet visste att inte alla skulle få, än mindre vilja gå på.
Visst, kalla det fånigt, men det är svårt att gå på en aktivitet där man känner att man egentligen inte är önskad. Särskilt inte när det inte är första gången det händer :(
Ledsen är vad det gör mig, för vissa personer i detta gäng kommer jag genuint att sakna...


Men nog om gnäll, det är ju sommarlov :D
Stora planer för hundarna, och imorgon blir det tävling i Vadstena. Tänkte givetvis satsa på min och Rockys första nolla :P
Resten av sommaren kommer spenderas i Vartofta hos mina föräldrar, där Rocky ska lära sig freestyleprogram så vi kan tävla i september.
Sigge har jag köpt en hylla med tillhörande dörrmatta så här ska tränas kontaktfält! Även hindersug och fortsatt arbete med att runda pinnar ska vi ägna oss åt :D
Linförighet och apportlekar är också något jag håller på att lägga upp en plan för, så även om det inte blev något sommarjobb för mig så kommer jag ha fullt upp ändå!

RSS 2.0